A hallókészülék és illeszték tisztán tartása és ápolása nagyon fontos, hiszen hosszú ideig megtarthatjuk készülékünk eredeti állapotát.

Legoptimálisabb esetben a készüléket naponta tisztítjuk és ápoljuk. Arra ügyelni kell, hogy száraz környezetben végezzük el a műveletet és semmiképp se kerüljön víz a mikrofonba és a hangszóró nyílásaiba. A napi tisztítás nem csak a hallókészülék állapotának megőrzését szolgálja, hanem segít megelőzni a bőrirritációt is.

A hallókészülék és illeszték gondozás különböző eszközökkel lehetséges.

Tisztító spray: A nehezen hozzáférhető részek hatékony tisztítására szolgál. A tisztító spray fokozott védelmet biztosít a baktériumok és a gombák elszaporodásában.

Levegő spray: Speciálisan az illeszték csövének szárítására lett kifejlesztve. Rövid, de erőteljes fújásokkal ki kell szárítani az illesztéket. A vezetékbe fújva el kell távolítani az illesztékben esetlegesen megrekedt vizet.

Tisztító kendő: Alaposan át kell törölni vele a készüléket és/vagy a fülillesztéket. Majd meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon.

Tisztító kapszula és tégely: A hallókészülék normál használat közben párásodik. A védekezésben nyújt hatékony segítséget a szárító kapszula, s a hozzá tartozó szárító tégely. A készüléket és az elemet is el kell helyezni a tégelyben. A benne lévő kapszula éjszaka felszívja a készülékben lévő nedvességet.