Egyéni fülillesztékek (hallókészülékekhez)

Jellemzői:

Normál, vagy szabályos illeszték

– Kialakítása azonos a dobozos illesztékhez.

– Fülmögötti hallókészülékekhez használható.

Fél pántos illeszték

– Ezt a típust akkor használjuk, ha hallójárat alakja vagy a fülkagyló rendellenessége miatt a standard hallójárati típus     alkalmazása nem lehetséges, vagy nem kívánatos.
– A kagyló alsó része mentén lévő újjszerű kitüremkedés tartja a helyén az illesztéket.
– Könnyen felhelyezheto és eltávolítható.

Nyitott illeszték

A nem záró illesztékek kellemesebb hangot biztosítanak, mert a természetes hangra “ráerosítenek”. Az irodalom “nyitott” fülillesztéknek is nevezi ezt a formát. Azért, hogy a szakember számára bo választék álljon ebbol a megoldásból rendelkezésre, a Microsonic a nem záró illesztékek széles skáláját nyújtja. A következo esetekben hatásosak: egyoldali halláscsökkenés, azaz CROS készülék a “záró hatás” csökkentésének maximálása miután a hallójárat érintkezik a levegovel, krónikusan folyó fülek esetén. A CROS A és a CROS B típusoknál a hallójárati részt mûanyag nyúlvány borítja, mely a csovéghez a leheto legközelebb kell hogy végzodjön.
A CROS C-ben a pántos (skeleton) típusú formát a hallójárat közepébe irányuló meghosszabbított csovel kombináljuk, ezután, a cso végét a halláscsökkenésnek megfelelonek vágjuk le. CROS modellt akkor ajánljuk, ha az 1000Hz alatti frekvenciákat jelentos mértékben kell csökkenteni vagy megszuntetni. A hallójárati nyílás nincs elzárva és lehetové válik az alacsony frekvenciák kiáramlása. A CROS C fülillesztéket akkor ajánlják, ha a külso mikrofonnal vagy transmitterrrel rendelkezo fül mögötti CROS vagy BICROS készülékhez csatolják.

S.A.V. Egyszerűsített szellőző szelep rendszer

Eredetileg a szakemberek kísérletképpen vagy hibaként fúrták a furatokat. Ma a szakember kérésére történik a laboratóriumokban a furatkészítés. Ha túl nagyra vagy rövidre fúrják, az egész illesztéket tönkre teheti. Hogy ez ne forduljon elo, a fülilleszték laboratóriumok kifejlesztették az alább látható, változtatható furatrendszereket. Mindkét változatban szükségtelenné válik a szakember által történo fúrás, azonban ugyanakkor olyan reverzibilis változtatásokat tesz lehetové, melyek sikertelenség esetén, visszaállíthatók az eredeti formába.

Szabad hangtéri FREE FIELD

– A Janssen típus elodje. A szabadhangtéri fülilleszték bizonyos beillesztési korlátozottságot jelent. Mivel nincs               tömítés, az akusztikus visszacsatolás lehetosége mindig fennáll.

Továbbfejlesztett szabad hangtéri Adv. design free field

– A Microsonic olyan célból fejlesztette ki, hogy segítséget nyújtson a szakembernek a továbbfejlesztett szabadhangtéri fülilleszték akusztikus visszacsatolásának leküzdésében. Úgy zárja le a hallójárat bemenetét, hogy a hallójárat maga lezáratlan marad. S.A.V. (Select-A-Vent) furatrendszer teszi lehetové az akusztikus karakterisztikák megváltoztatását.

Janssen illeszték

– Kifejlesztojérol kapta a nevét és a CROS típus akusztikai és megtartó elonyeit egyesíti. Jellemzi, hogy az illeszték hal lójárati része a hallójárat felso részén fut végig.

Tömör vagy SHELL

– Ezt a típust akkor használjuk, ha az akusztikus lezárás fontos tényezo a hatásos illesztésben. Különösen nagy erosítésu hallókészülékek esetében ajánlott.

Pántos illeszték

– A hallójáratot jól lezárja.

– Könnyű kezelhetőséget biztosít a nyitott terület.

Féltömör vagy CANAL-SHELL

– A teljes helix terület hiányzik.

– Beillesztési nehézség esetén ajánlható.

Kralle illeszték

– Ha a beteg nem jobbkezes, vagy kedvezotlen a fülfelépítése, elofordul, hogy nehezen tudja beilleszteni az illesztéket. Ez az illeszték az ilyen problémák megoldását célozza, mert az illesztéknek a kagylórésze hiányzik.

Hallójárati illeszték

  • Kozmetikai szempontok miatt népszeru.
  • – Ez a típus a lenyomatnak csak a hallójárati szakaszát használja fel, a helix és a fülkagyló eltávolításra kerül

Nagykarmantyús
– A nagy erosítésu, nagy teljesítményu hallókészülékekben az illeszték tömítése és az akusztikus visszacsatolás gyakran okoz problémát. A Microsonic 1975-ben fejlesz tette ki a “tragus” változatot. A visszacsatolás további befolyásolását lehetové tevo és tragusra ráterjedo nyúlványt tartalmaz. Olyan lenyomatra van szükség, mely a tragus egész felszínét beborítja és a helixbe is benyúlik.

Dobozos illeszték

– Dobozos hallókészülékekhez használható.

– Teljes akusztikai zárást biztosító fülilleszték, a visszacsatolás elkerülése végett.